Zimní Slunovrat 2015

"Vánoce jsou svátky klidu...", jasně. V tomto období kolektivního bláznovství a vrcholící konzumní hysterie, které těžko odolá i psychicky, hodnotově a duchovně odolný jedinec, nabízíme možnost nenásilného odpoutání se a prožitku adekvátního tomu, v jakém stavu je Země a příroda. Slunovrat je doba, kdy je den nejkratší a noc nejdelší. Tradičně se slaví zrození Nepřemožitelného Slunce. Zároveň je to čas nových začátků, přání a věštění.


Během odpoledne stráveného v okolí lesního komplexu Žďár na Chudenicku se zaměříme právě na tyto aspekty. Zamyslíme se nad charakterem Slunovratu, popovídáme o formách jeho slavení v různých kulturách a odkryjeme jejich souvislosti. Základní aspekty tradičních zvyklostí prožijeme v univerzální formě použitelné pro současnou dobu. Akci zakončíme slunovratovým ohněm a symbolickým pohoštěním na Bolfánku.

Akce bude fyzicky nenáročná a psychicky občerstvující. Není třeba žádné speciální vybavení, pouze oblečení a obuv adekvátní aktuálnímu počasí.
Sraz je v neděli 20.12.2015 ve 14.00 u hřbitovní kaple sv. Anny u Chudenic.
Zakončení plánujeme po soumraku posezením a neformálním pokračováním v hostinci na Bolfánku.
Požádáme Vás o povinně volitelný příspěvek na akci.

Akci organizujeme společně s občanským sdružením Otisk, které se na Chudenicku zabývá rozvojem mikroregionu, místní kulturou a pohostinstvím.

FB událost >>

Kontakt: Jan Látal, 608 039 629, jan.latal@gmail.com